Peepeekisis Cree Nation is situated in Treaty Four Territory and is a part of the File Hills First Nation. Serving as a catalyst for community integration, growth, and well-being, the single-storey Peepeekisis Community Hub creates an inviting and culturally engaging space for all visitors.

Project Essentials

  • LocationBalcarres, SK
  • ClientPeepeekisis First Nation
  • ArchitectReimagine
  • Size22,160 sq. ft. (2,060 sq. m)

Designed with versatility in mind, the Hub caters to a wide range of community activities. The expansive Community Hall, accommodating up to 400 people, is an ideal space for hosting a variety of larger scale events. The Daycare Centre provides essential childcare and support services for families, and the Hub also features a well-equipped commercial kitchen, a Gas Bar, a retail outlet, and a cultural atrium, which is an ideal setting for community gatherings. The neighbouring Pow-wow Circle, a cherished cultural gathering place, inspired the design of the Community Hub.

An exposed mass timber system was chosen to frame the building as it was able to efficiently handle the complex geometry, provide a beautiful aesthetic and deliver sustainable benefits. Douglas Fir glulam beam posts and beams were used to support glulam floor and roof panels. The feature lighting was carefully integrated into a recess at the underside of the beams at the atrium and community hall.

The construction was achieved through skillful manipulation of varying wall heights that echo the layers and contours of a tipi, paying homage to the rich heritage of the Peepeekisis. With longevity in mind, the Community Hub is built to serve the Peepeekisis Cree Nation for generations to come.