This all-day school fosters the joy of learning. This concept is expressed with a round building form and a flexible floor plan design.  A new three-storey building provides ample space for classrooms, group rooms and child minding. There are also administration rooms, meeting rooms, a library, a cafeteria with kitchen, a music room and a computer room.

Project Essentials

  • LocationFrankfurt am Main
  • Client"Stadt Frankfurt am Main Hochbauamt "
  • ArchitectBehnisch Architekten
  • Size8.484 m² BGF
  • Budget10,5 Mio. EUR netto, Kgr. 300 + 400

An unusual architectural feature, only few of the curved walls in the classrooms align above the other on each floor. This is due to the floor layout, which sets back sharply in the upper floor.

The construction was simplified by installing an efficient column grid using casting concrete. Together with a few continuous sheer walls, the loads were transferred directly to the foundation without additional support. This made it possible to construct the rounded walls as non-load-bearing walls wherever possible.

The gymnasium, which was integrated into the building, was constructed with a timber roof structure using curved glue-laminated timber girders to match the overall building design.