Driven by a growing student body and residential capacity, this new student residence facility will mark an outstanding academic accomplishment. With a dynamic and sustainable plan to elevate social living and student engagement, the development will boost live-in students’ academic experience while fostering community and creating a welcoming environment.

Project Essentials

  • LocationVictoria, BC
  • ClientUniversity of Victoria
  • ArchitectPerkins&Will
  • Size320,000 ft² (29,700 m²)
  • BudgetCAD $180 million
  • Sustainable FeaturesLEED Gold, Passive House

The first mixed-use student housing on campus, both buildings are organized to include a publicly accessible lower podium with housing floors above. The eight-storey building, named Čeqʷəŋín ʔéʔləŋ (Cheko’nien House), contains a 600-seat exposed mass timber dining hall, multi-purpose room for 200 students, servery, and commercial kitchen, in addition to 398 bedrooms. The 11-storey building, named Sŋéqə ʔéʔləŋ (Sngequ House), contains two 235-seat tiered lecture theatres, a conference centre—including a 400-seat banquet hall and a 100-seat meeting room—and 385 bedrooms.

A dramatic improvement from the former aging facilities, the new complex reduces the net carbon footprint by 90% while simultaneously increasing capacity by over 600 beds. This project targets LEED Gold as well as Passive House certification, which will be a first for the University.