Project Essentials

  • LocationMayne Island, BC
  • ArchitectMeasured Architecture
  • Size3,500 ft² (325 m²)

The Shor House on Mayne Island, BC, is a remarkable example of sustainable design, emphasizing the transformative capacity of reclaimed lumber. Rooted in the philosophy of extending the life cycle of materials, the project involves the restoration of disused wood, showcasing an innovative approach that prioritizes material recycling.

This deconstruction process not only contributes to sustainability but also positions the residence as a pioneer in wood design innovation. Recycled lumber, primarily sourced from the property’s original structures, adds richness to the building’s character, creating a meaningful link to its historical context.

The gravity structure incorporates repurposed sawn timber, newly engineered lumber, and exposed Corten steel. The foundation, reinforced with concrete, is strategically held back in certain areas, allowing the superstructure to gracefully float over the natural landscape. Engineered timber frames, designed as moment frames to withstand seismic and wind loading, facilitate large expanses of glass without obstructing views with bracing and shear walls. The external placement of decking, sheathing, and insulation allows the diagonal shiplap to be showcased as the distinctive wall finish.

The Shor House extends its commitment to sustainability throughout its structure, featuring a fireplace crafted from reclaimed steel that showcases an innovative approach to heat distribution. Overall, the residence exemplifies the power of repurposing and encourages a sustainable and meaningful approach to construction.