Conveniently located at a transit hub, this award-winning project brings a much-needed facility to the community of Mill Woods. The existing library had outgrown its previous location, and the seniors centre was looking to expand significantly in size. This placemaking project marks its presence by its dramatic and inviting fa├žade, creating an essential civic focus in the neighbourhood.

Project Essentials

  • LocationEdmonton, AB
  • ClientCity of Edmonton
  • ArchitectHCMA and Dub Architects
  • Size4680 m2 (50,300 ft2)
  • BudgetC$34 million
  • SustainabilityLEED Gold Certified

The project combined a branch library on the entry level and an upper-level seniors and multicultural centre in a landmark building. The structural design had to house large open spaces and complex geometries, and to accommodate these needs, a steel structure was chosen for the roof and second floor.

The bright modern interior of the library is highlighted by expansive glazing, soaring roof forms, dramatic lighting, and public art pieces. The vibrant seniors centre provides program rooms, a light-filled gym, and numerous public spaces for community gatherings or quiet contemplation. The dark metallic mass of the building contrasts perfectly with the public areas that are light in colour.

The new building is not only architecturally impressive but is LEED Gold certified with an energy savings of 41 percent when compared to the Model National Energy Code for Buildings in Canada. The centre is proving to be an open and inviting space that will be appreciated by generations to come.

Awards