The former Albert Schweitzer School is to be rebuilt at a new location on the northern outskirts of Mainz-Kostheim. Bordering an existing primary school and surrounded by small residential buildings, an assembly of three school buildings is being built on the edge of the settlement. It follows the concept of additive structures.

Project Essentials

  • LocationMainz-Kostheim
  • Client"Landeshauptstadt Wiesbaden Der Magistrat Hochbauamt"
  • ArchitectAFF Architekten
  • Size6.385 m² BGF
  • Budget8,5 Mio. EUR netto, Kgr. 300 + 400

 

The basis for the design of the new school building is the sequence of three compact, slightly staggered, three-storey school buildings, which are connected at the first floor. For the most part, reinforced concrete construction is used throughout the complex.

The buildings offer space for 120 to 160 students of the all-day school. The design is based on a basic module that is variable in terms of changing conditions and groupings. In addition to the classroom, the variable concept includes a cafeteria, a multi-purpose room and a gym.

Unique to the project are the surrounding escape balconies around the upper floor with their thermal separation and self-supporting construction. The sports hall north of the main building contains not only the sports areas but also a storage and technical area. It is also constructed as a reinforced concrete structure and has a visible roof structure made of glued laminated timber, which rests on V-supports made of glulam timber.